dinsdag 18 december 2012

Mercedes E-klasse 2013 is bekend

Het is al langer geweten dat, in vergelijking met grote concurrenten BMW en Audi, Mercedes de laatste tijd wat minder boert. De verkopen geraken maar niet omhoog op de groeimarkten, waar de andere Duitse premiummerken tonnen geld verdienen. Mercedes boert wel nog redelijk in Europa, maar daar zit nu ook in de verkoop van luxewagens een serieuze zeepbel.

Al bij al is 2012 een minder sterk jaar geweest voor de ster. Maar om de aandeelhouders gerust te stellen beloofde Mercedes dat ze in 2013 een volledig nieuwe S-klasse en een opgefriste E-klasse op de markt brengen. Laatstgenoemde is bij deze bekendgemaakt. Hij is veiliger, zuiniger, sneller en alles wat je nog maar wil. Bovendien kan je vanaf heden kiezen voor de Avantgarde die slechts twee in plaats van drie horizontale chromen lijnen in zijn grille heeft. Onze voorkeur gaat naar de Avantgarde, als je dat zou willen weten.
Desondanks vinden wij de nieuwe E-klasse een beetje teleurstellend. en dat komt niet door de vernieuwde motoren, maar wel door het onaangepaste interieur en exterieur. Want dat waren, vinden wij althans, grote pijnpunten ten opzichte van de BMW serie 5. De benchmark in zijn klasse.

Het interieur is zo goed als ongewijzigd, en aan het exterieur hebben ze enkel de voorkant serieus onder handen genomen. En dat is juist hetgeen dat alles verpest: Mercedes wil een compleet nieuw familiegezicht in zijn gamma brengen (denk aan de A-klasse en de CLS). Bij deze nieuwe E-klasse zijn ze blijkbaar de achter- en zijkant vergeten mee te laten evolueren. Het resultaat vecht nogal met elkaar. De voorkant oogt modern, terwijl de rest eerder hoekige vormen van de vorige versie heeft.

Daarom zeggen we dit aan Mercedes:
We vinden het design van de A-klasse en de CLS een groot succes, maar als je gewoon een facelift doet, probeer de wagen in het vervolg dan eens compleet in lijn met de nieuwe designtaal te brengen. Oftewijl doe je het zoals bij de R-klasse of de CL: hem kwa design terug bij de tijd brengen, maar wel met de 'oude' designtaal.

Toch vinden we dat Mercedes niet echt haast lijkt te maken van hun metamorfose van een ietwat stoffig, grijs merk naar een jeugdig en sportief merk. Zo hebben ze de SL die dit jaar gelanceerd werd niet op de markt gebracht volgens hun nieuwe design. ook de SLK en ML van vorig jaar dun het nog wel een tijdje met de designtaal van vroegere tijden.

Het kan zijn dat die modellen al te ver in ontwikkeling waren en dat herbeginnen te kostelijk zou zijn, maar ze kunnen er niet omheen dat de nieuwste A-klasse een kaskraker is. Er is blijkbaar dus wel vraag naar die nieuwe designtaal van Mercedes. En daarom is deze halfgebakken E-klasse een teleurstelling. Mercedes beloofde een grote vooruitgang met deze opfrissing, en dat is zeker op vlak van looks niet gelukt.

bron foto's: www.autofans.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten