vrijdag 2 november 2012

Fiat komt met 'vierjarenplan'

En dit houdt heel wat in. Het zichzelf doodbesparende bedrijf zou dan toch eens serieus willen klauwen. Zo willen ze 17 nieuwe modellen lanceren waarvan 10 voor het merk Fiat. De meeste modellen zouden kleinere wagens zijn. Andere modellen zijn dan voor Alfa Romeo. Het derde massamerk van de Italianen, Lancia, krijgt geen nieuwe modellen. De fans van het merk krijgen hiermee een bittere pil, want er zullen enkel nog modellen van Chrysler gerebadged worden. Deze strategie hebben ze al toegepast op meerdere modellen zoals de Thema, Voyager en Flavia. Nu willen ze ook de Chrysler 100 onder de Lanciavlag voeren in Europa.

De nieuwe modellen zijn misschien gewoon een truc om de Italiaanse overheid terug gunstig te stemmen. Want toen topman Sergio Marchionne bekend maakte niet door te gaan met de 'fabrica Italia', een investeringsplan van 20 miljard euro, jaagde hij de Italiaanse regering serieus in het lijf. Zijn excuus was: "waarom auto's maken voor Europa als er geen markt voor is"

Tenslotte wisten ze nog te melden dat Fiat per 2015 helemaal gefusioneerd wil zijn met Chrysler. Ze zijn er nu al hoofdaandeelhouder van. Maar voor ze dit tot eerste prioriteit maken willen ze eerst de erbarmelijke staat van de schulden en de liquiditeit aanpakken. Wat dit betreft zijn ze op de goede weg. Vorig jaar maakten ze in hetzelfde kwartaal (met Chrysler meegerekend) bijna een half miljard verlies. Nu wisten ze dat door stijgende winsten in Amerika te beperken tot minder dan 50 miljoen euro. Peanuts voor een multinational als de Fiat Group.

Ik vraag me af wanneer de Lanciafans eens luid en duidelijk "zet die ploat af" zullen roepen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten