woensdag 31 oktober 2012

Ford maakt meer dan 2,33 miljard winst op één kwartaal

Terwijl de sluiting van Ford Genk nog vers in het geheugen zit, weet de blauwe ovaal te melden dat ze een operationele winst van niet minder dan 2,33 miljard dollar hebben in Amerika. Goed voor een, in deze sector, indrukwekkende winstmarge van 12%. In Europa was het toch allemaal wat minder rooskleurig. Daar maakten ze 0,468 verlies. Op andere continenten deden ze het dan weer wel beter.

Alles bij elkaar opgeteld en van elkaar afgetrokken bleef er ruim 1,63 miljard dollar winst over dit kwartaal. Een zeer mooi cijfer. Door de nodige herstructureringen (15 nieuwe modellen, sluiting Ford Genk) hopen ze op lange termijn toch terug een winstmarge van 6% tot 8% te hebben in Europa.

Deze cijfers zijn een persoonlijk record sinds het jaar 2000. Het bedrijf heeft al veel moedige herstructureringen doorgevoerd het afgelopen decennia. Deze in Europa is slechts een van de velen.

Ford plukt nu de vruchten van het feit dat ze vanaf ongeveer 2005 stelselmatig vele, vaak verlieslatende merken hebben doorverkocht. Land Rover, Jaguar, Aston Martin, Mazda en Volvo moesten eraan geloven. Alleen de Amerikaanse luxedivisie Lincoln kon blijven. Hierdoor konden ze zich focussen op twee merken, waarvan een belangrijk merk, namelijk Ford zelf. Ford werd een flexibel bedrijf, iets dat ze daarvoor helemaal niet waren. Doordat ze nu bijna uitsluitend in de middenklasse aanwezig zijn, en niet meer in vele niches, zou je kunnen stellen dat ze slechts weinig crisisbestendig zijn. Maar als je je focus verlegd (haha, Ford Focus, euh... sorry) op de hele wereld, compenseerd dat voldoende.

Ford past echt het principe "eerst het zuur, dan het zoet" toe.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten