dinsdag 27 augustus 2013

Tesla overweegt Ford Genk in te palmen

bron: www.nieuws.nl


Chris Peeters is in gesprek met Tesla over een overname van Ford Genk. Dit in navolging van Elon Musk, CEO en oprichter van Tesla, die zegt nog enkele vestigingen in Azië en Europa te willen. Nog maar net heeft Tesla een andere vestiging geopend in het Nederlandse Tilburg waar nog enkele onderdelen zoals de accu en de elektrische motor moeten worden gemonteerd. Zo moet Tesla geen importheffing van 10% betalen op alle compleet klare auto's die de Europese Unie binnenkomen.

Maar hoe realistisch is het dat ze Ford Genk gaan overnemen. Tesla wil dit jaar 20000 auto's afleveren. Dat is een pak minder dan de aantallen dat Ford produceerde van de Mondeo, S-Max en Galaxy. Stel dat Tesla Ford Genk overneemt dan is de kans groot dat er toch nog veel ontslagen vallen. En die grote productiefaciliteiten moeten dan ook nog eens gereduceerd worden. Het lijkt ons dan waarschijnlijker dat Tesla beslist om bijvoorbeeld in Engeland de andere vestigingen van Ford die aldaar sluiten te gaan gebruiken (in Southampton en Dagenham). Die zijn een pak minder groot.

Als ze Ford Genk overnemen besparen ze in ieder geval (kostbare) tijd, ze moeten dan niet van 0 beginnen aan een nieuwe fabriek. En gezien Ford de fabriek in Genk toch sowieso zou sluiten wil Ford het wel voor een appel en een ei verkassen lijkt ons. Maar het is toch Maar die twee argumenten gaan ook op voor de fabrieken in Engeland.

De vestiging in Tilburg zal sowieso geen gevaar lopen want daar loopt het contract 10 jaar en hopelijk is tien jaar bij Tesla ook echt tien jaar en geen 2 à 3 jaar zoals bij Ford wanneer ze beloftes maken over het open houden van vestigingen. En de uitspraken over de extra vestigingen zijn gedaan nadat is besloten in Tilburg te produceren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten